Ενώ οι περισσότεροι γιατροί ρωτάνε τους ασθενείς για τον ύπνο τους, οι ερωτήσεις είναι του τύπου «πως είναι ο ύπνος σου;» και «πόσες ώρες κοιμάσαι;». Το πρόβλημα που υπάρχει με αυτά τα ερωτήματα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα απαντήσουν πολλές φορές «καλά» στο πρώτο ερώτημα και μπορεί ακόμη και να απαντήσουν «επτά έως οκτώ ώρες" στο δεύτερο ερώτημα, ενώ διαμαρτύρονται για κόπωση, χαμηλή ενέργεια και έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, όπως χαμηλή λίμπιντο, ανικανότητα να χάσουν βάρος, ινομυαλγία, προβλήματα μνήμης ή άγχος.
Το θέμα είναι ότι τα πολλά προβλήματα υγείας προκαλούνται ή τουλάχιστον, γίνονται χειρότερα από τον κακό ύπνο. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ποιότητα του ύπνου κάποιου και όχι μόνο στην ποσότητα.
- Αισθάνεστε ξεκούραστοι μετά την αφύπνιση το πρωί;
- Πόσο γρήγορα μπορεί να σας παίρνει ο ύπνος από τη στιγμή που το κεφάλι σας συναντά το μαξιλάρι;
- Πόσο συχνά νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας;
- Πόσα φλιτζάνια καφέ ή καφεΐνης χρειάζεστε για να ξυπνήσετε το πρωί;
- Πόσες διεγερτικά παίρνετε κατά τη διάρκεια του απογεύματος;
- Ροχαλίζετε ή μήπως ο σύντροφός σας λέει ότι ροχαλίζετε δυνατά;
- Έχετε περισσότερο μυοσκελετικό πόνο όταν ξυπνάτε το πρωί;
- Σας έχει πει ποτέ κανείς ότι θα σταματάτε να αναπνέετε κατά διαστήματα όταν κοιμάστε;
- Ξυπνάτε μερικές φορές με πονοκέφαλο;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα, αλλά όπως μπορείτε να δείτε, οι ερωτήσεις είναι πολύ περισσότερο σε βάθος και εξετάζεται η ποιότητα του ύπνου. Αν έχετε κοιμηθεί οκτώ ώρες και είστε ακόμα κουρασμένοι μετά την αφύπνιση, ή μπορείτε να κοιμηθείτε αμέσως μόλις το κεφάλι σας ακουμπά το μαξιλάρι, είναι πιθανό στερείσθε ύπνου και να μην έχετε καλή ποιότητα αυτού.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η ποιότητα του ύπνου;
Ο ύπνος προσφέρει στο μυαλό και στο σώμα μας την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις πηγές καυσίμων, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα. Ακριβώς όπως στα τρόφιμα, η ποσότητα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο η ποιότητα. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, στις ορμόνες, το βάρος, μυϊκή και οστική μάζα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς σας και ακόμη και το DNA μας.
Όταν κοιμόμαστε, το σύστημα του άγχος μας είναι σε καταστολή, τα επίπεδα της κορτιζόνης πέφτουν, το ανοσοποιητικό σύστημα ανασυντάσσεται και ενισχύεται, ο εγκέφαλός μας ενοποιεί τη μνήμη και τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το σώμα σας απελευθερώνει φυσικά ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής ορμόνης, μια ορμόνη που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καθώς και στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του λίπος και των υδατανθράκων.
Όταν στερούμαστε ύπνου, ακόμη και σε ένα μέτριο επίπεδο, μπορεί να προκύψουν φλεγμονές, η αντίδραση στο στρες και οι ορμόνες του στρες θα αυξηθούν σε δράση και τα επίπεδα της αυξητική ορμόνης θα πέσουν. Αποτέλεσμα: κόπωση, απώλεια μυϊκής μάζας, αύξηση του σωματικού βάρους, απώλεια μνήμης, συναισθήματα του άγχους, κατάθλιψη ή θλίψη, και ο κατάλογος συνεχίζεται…
- Αδυναμία να μείνουμε ξύπνοι
- Μας παίρνει ο ύπνος επιτόπου
- Ροχαλητό ή δυσκολία αναπνοής λόγω αλλεργιών
- Συχνοί πονοκέφαλοι
- Ινομυαλγία
- Συνεχής κούραση
- Έντονη ανάγκη για καφεΐνη
5 συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας
1. Διαλογισμός πριν τον ύπνο
Μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς το μυαλό και το σώμα ηρεμούν και προσφέρουν έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Μπορείτε να ακούσετε χαλαρωτική μουσική ή να δοκιμάσετε μυϊκή χαλάρωση: Πιέζετε για 5΄ κάθε μυϊκή ομάδα και την αφήνετε να χαλαρώσει για 30΄. Ξεκινάτε από τις πατούσες και καταλήγετε στο κεφάλι.
2. Ακολουθείστε πρόγραμμα
Πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζετε και προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο ή για σεξ. Κρατήστε την ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο ήσυχη, σκοτεινή και σε μια άνετη θερμοκρασία και κρατήστε ηλεκτρονικά σε ένα άλλο δωμάτιο. Αποφύγετε τα υγρά μετά τις 8μμ. και τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, ζάχαρη και αλκοόλ όταν είναι δυνατόν.
3. Ελέγξτε το κρεβάτι σας
Μπορεί να μην είναι άνετο ή αρκετά υποστηρικτικό για να σας επιτρέψει να μπείτε σε βαθύ ύπνο. Σκεφτείτε να αλλάξετε το στρώμα σας ή να πάρετε ένα μαξιλάρι που μπορεί να υποστηρίξει το σώμα σας.
4. Ασκηθείτε το πρωί – Χαλαρώστε το βράδυ
Εκπαιδεύστε το σώμα σας να κινείτε και να χρησιμοποιεί τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης το πρωί με την άσκηση. Για μερικούς ανθρώπους, που ασκούν το βράδυ απορυθμίζει τις ορμόνες του στρες κάνοντας τον ύπνο πιο δύσκολο. Το βράδυ χαλαρώστε και να ξεκουραστείτε. Αφήστε τα επίπεδα κορτιζόλης να έρθουν σε χαμηλότερο επίπεδο όπως πρέπει.
5. Φυτικές θεραπείες
Βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής και αρωματοθεραπεία. Μαγνήσιο, τσάι χαμομήλι ή άρωμα λεβάντα, θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε καλύτερο ύπνο.