­

περιστεφανίτιδα, απόστημα, πρήξιμο, οίδημα, φρονιμίτης, φλεγ/μονή, πόνος, πυρετός, κακουχία, αδυναμία διάνοιξης, πονοκέφαλος, πρησμένοι λεμφαδένες,  peristefanitida, apostima, priximo, oidima, fronimitis, flegmoni, ponos, puretos, adunamia dioanoixis, ponokefalos, prismenoi lemfadenes, kakouxia, Τσαλιγοπούλου Ευθυμία, Λαγκαδά 130, Τηλέφωνο 2310 822572, οδοντίατρος, οδοντιατρικές υπηρεσίες, δόντια, υγεία στόματος, οδοντιατρική υγεία,  οδοντιατρείο, odontiatros, odontiatrikes upiresies, dontia, odontiatreio, odontiatriki ygeia, ygeia stomatos

Η περιστεφανίτιδα είναι μια φλεγμονή των μαλακών ιστών γύρω από ένα ημιέγκλειστο δόντι και η συνηθέστερη εντόπισή της είναι οι τρίτοι γομφίοι της κάτω γνάθου (φρονιμίτες). Η ανατολή των δοντιών αυτών γίνεται ιδιαίτερα αργά, ιδίως όταν επηρεάζεται από την έλλειψη χώρου και είναι πιθανό να καλύπτονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο από ευκίνητο μαλακό ιστό (ουλοβλεννογόνια καλύπτρα).

 

 

Αίτια

Όταν ένας φρονιμίτης είναι ημιέγκλειστος, τότε συχνά συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών

ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι, τα οποία είναι δύσκολο να απομακρυνθούν με τη συνήθη στοματική υγιεινή. Εκεί πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια τα οποία τελικά προκαλούν φλεγμονή. Η κατάσταση ευνοείται από τυχόν εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού. Ένας άλλος λόγος εμφάνισης περιστεφανίτιδας είναι ο τραυματισμός της ουλοβλεννογονίου καλύπτρας κατά τη μάσηση.

 

Συμπτώματα

  • αυτόματο πόνο ή πόνο κατά τη μάσηση

  • κακοσμία

  • πιθανόν οίδημα (πρήξιμο) γύρω από το υπεύθυνο δόντι

  • διόγκωση λεμφαδένων

  • δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος και τη μάσηση

  • δάγκωμα της καλύπτρας ή του βλεννογόνου της παρειάς

  • κακουχία, πυρετός

 

Αντιμετώπιση

Σε ήπιας μορφής περιστεφανίτιδα, γίνεται καθαρισμός της περιοχής και διακλυσμοί με ειδικά διαλύματα. Εάν υπάρχουν πρησμένοι λεμφαδένες χορηγείται αντιβίωση. Σε περιπτώσεις που το δόντι ανατέλλει κανονικά μπορεί να γίνει μόνο αφαίρεση της καλύπτρας ώστε να αποκαλυφθεί το δόντι και να μην συσσωρεύονται τροφές. Σε αντίθετη περίπτωση η εξαγωγή είναι αναπόφευκτη.

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας  2310 822572
­