­

κακοσμία στόματος, άσχημη αναπνοή, ξηροστομία, τερηδόνα, χαλασμένο δόντι, σάκχαρο, διαβήτης, τσίχλα, δυόσμος, σωστό βούρτσισμα, πρωινή κακοσμία, σκόρδο, κερμμύδι, κάπνισμα, kakosmia stomatos, asximi anapnoi, xirostomia, teridona, xalasmeno donti, skxaro, diavitis, tsixla, duosmo, swsto bourtsisma, prwini kakosmia, skordo, kremmudi, kapnisma, Τσαλιγοπούλου Ευθυμία, Λαγκαδά 130, Τηλέφωνο 2310 822572, οδοντίατρος, οδοντιατρικές υπηρεσίες, δόντια, υγεία στόματος, οδοντιατρική υγεία, οδοντιατρείο, odontiatros, odontiatrikes upiresies, dontia, odontiatreio, odontiatriki ygeia, ygeia stomatos
Η κακοσμία του στόματος  ή χαλίτωση είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που 
ταλαιπωρεί πολλά άτομα επηρεάζοντας δυσμενώς την κοινωνική τους ζωή.

Το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση μιας χρόνιας κακοσμίας του στόματος είναι η σωστή διάγνωση και εξακρίβωση των αιτιών που την προκαλούν. Τα αίτια μπορεί να είναι εξωστοματικά ή ενδοστοματικά.

 

Εξωστοματικά   :   

 • Διαβήτης

 • Διαταραχές του γαστρεντερικού

 • Ιγμορίτιδα, προβλήματα αναπνευστικού

 • Προβλήματα ήπατος 

Στα εξωστοματικά αίτια συγκαταλέγονται και συνήθειες όπως

 • Κάπνισμα

 • Κατανάλωση τροφών όπως σκόρδο, κρεμμύδι

 • Λήψη φαρμάκων και συμπληρωμάτων που προκαλούν κακοσμία

 

Βέβαια το 90% των προβλημάτων είναι οδοντικής αιτιολογίας και αφορούν

 

Πρόληψη της Κακοσμίας Στόματος

Για να προλάβετε την εκδήλωση προβλημάτων άσχημης αναπνοής, μπορείτε να ακολουθείτε τις συμβουλές που ακολουθούν:

 • Διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή. Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για να απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών που είναι οι συχνότερες αιτίες κακοσμίας. Παράλληλα όμως βοηθάει και στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας που επίσης προκαλούν άσχημη αναπνοή. Αν βρίσκεστε κάπου που δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το γεύμα, τουλάχιστον ξεπλύντε τα με άφθονο νερό. Αν έχετε γέφυρες δοντιών αυτές πρέπει να εφαρμόζουν σωστά και να μην επιτρέπουν να παγιδεύονται κατάλοιπα τροφών κάτω από αυτές.

 • Βουρτσίζετε τη γλώσσα σας. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε όχι μόνο τα δόντια σας αλλά και τη γλώσσα σας. Η ράχη της γλώσσας λόγω της ανώμαλης τραχιάς επιφάνειας της παρέχει ιδανικό περιβάλλον για τη συγκράτηση βακτηρίων και νεκρών κυττάρων και για τη παραγωγή δύσοσμων ουσιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οδοντόβουρτσα σας ή να προμηθευτείτε τις ειδικές βούρτσες καθαρισμού γλώσσας που υπάρχουν στην αγορά.

 • Ακολουθείτε σωστή διατροφή. Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση τροφών με έντονα αρωματικά στοιχεία πχ. κρεμμύδια, σκόρδα, καρυκεύματα καθώς και μπρόκολα, πράσα ή λάχανο. Επίσης μην κάνετε υπερβολική κατανάλωση ζωικών λιπαρών και πρωτεινών που ο μεταβολισμός τους παράγει πολλές θειούχες ενώσεις που προκαλούν κακοσμία στόματος.

 • Πίνετε άφθονα υγρά. Η κατανάλωση πολλών υγρών, κατά προτίμηση νερού, κρατά το στόμα υγρό και βοηθά την παραγωγή σάλιου, εμποδίζοντας την εκδήλωση ξηροστομίας ενώ παράλληλα βοηθά στο ξέπλυμα των καταλοίπων των τροφών και των μικροβίων από το στόμα.

 • Μασάτε τσίχλες. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη, βοηθά στην πρόληψη της κακοσμίας όχι μόνο αρωματίζοντας το στόμα (που έχει μόνο προσωρινή επίδραση) αλλά κυρίως ενεργοποιώντας και αυξάνοντας τη ροή του σάλιου που ξεπλένει συνεχώς το στόμα απομακρύνοντας τις δυσάρεστες οσμές.

 • Καθαρίζετε τις προσθετικές εργασίες. Τα άτομα που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες ή εξαρτήματα ορθοδοντικής, επιβάλλεται να τα καθαρίζουν τακτικά και προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα και να καθαρίζονται καθημερινά με μια οδοντόβουρτσα με ή χωρίς οδοντόκρεμα. Επίσης πρέπει να ελέγχεται τακτικά η σωστή εφαρμογή τους στο στόμα ώστε να μην επιτρέπουν να παγιδεύονται τροφές ανάμεσα ση βάση τους και τα ούλα.

 • Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο προλαμβάνουν τα προβλήματα των δοντιών και των ούλων, αλλά μπορεί να βοηθήσουν και στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ενός προβλήματος κακοσμίας του στόματος που δεν έχει γίνει ήδη αντιληπτό από τον ασθενή.

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας  2310 822572
­