Το κιτρίνισμα των δοντιών αποτελεί μέρος της φυσιολογικής γήρανσης. Όπως τα μαλλιά μας γίνονται γκρι, έτσι και τα δόντια μας κιτρινίζουν. Καθώς τα δόντια ‘’αυτοεπισκευάζονται’’ παράγουν νέα οδοντίνη και έτσι βαθαίνει το χρώμα του δοντιού, ενώ ταυτόχρονα η αδαμαντίνη (το σμάλτο) γίνεται λεπτότερη λόγω φθοράς (τρίξιμο δοντιών, οξέα από τη διατροφή, κ.τ.λ.).
Εκτός από τη γήρανση οι δυσχρωμίες των δοντιών (κίτρινο-καφέ-γκρι) μπορεί να οφείλονται σε:
- Λήψη τετρακυκλίνης πριν την ηλικία των 10 ετών
- Πτώση ή χτύπημα δοντιού
- Φθορίωση (υπερβολική λήψη φθορίου κατά τη διάπλασή τους)
- Ατελής αδαμαντινογένεση (σπάνια οδοντιατρική διαταραχή όπου τα δόντια είναι εύθραυστα με κίτρινο ή καφέ χρώμα)
- Γενετικοί παράγοντες (ο καθένας γεννιέται με μια συγκεκριμένη απόχρωση δοντιών)
- Εμφράξεις αμαλγάματος (ασημένια σφραγίσματα)
Το εξωτερικό μέρος του δοντιού, η αδαμαντίνη, μπορεί επίσης να χρωματίζεται από τσάι, καφέ, κρασί, καπνό, κ.τ.λ..
ΠΟΙΑ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;
- "Εξωτερική" λεύκανση: Αφορά την αφαίρεση χρωστικών που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, την αδαμαντίνη. Λεκέδες από κάπνισμα, κρασί, τσάι και καφέ συνήθως αφαιρούνται με καθαρισμό δοντιών και στίλβωση και το αποτέλεσμα διατηρείται με μια λευκαντική οδοντόκρεμα.
- "Εσωτερική" λεύκανση: Τοποθετείτε ένα gel με υπεροξείδιο του υδρογόνου όπου διασπάται σε ενεργό οξυγόνο και διασπά τις εσωτερικές χρωστικές των δοντιών που βρίσκονται στην οδοντίνη. Εάν λοιπόν έχετε αφαιρέσει όλες τις εξωτερικές χρωστικές και το χρώμα των δοντιών σας δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας για μια λεύκανση είτε στο ιατρείο, είτε με νάρθηκες στο σπίτι.