Η ορθοδοντική αφορά κυρίως παιδιά, αλλά και ενήλικες, οι οποίοι είτε δεν διόρθωσαν κάποιο σχετικό πρόβλημα ως παιδιά, είτε η θεραπεία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κατάλληλη ηλικία για πρώτο έλεγχο
Όλα τα παιδιά καλό θα είναι να κάνουν έναν ορθοδοντικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Ότι οδοντικό ή στοματογναθικό πρόβλημα ή δυσαρμονία, μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη διάγνωση. Η προληπτική ορθοδοντική, η οποία εφαρμόζεται σε μικρές ηλικίες, αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως πρόωρες απώλειες παιδικών δοντιών, παρατεταμένο θηλασμό του δακτύλου και προώθηση της γλώσσας. Η έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών και γναθοχειρουργικής επέμβασης κατά την ορθοδοντική θεραπεία.
Διάρκεια θεραπείας
Η ενεργός ορθοδοντική θεραπεία µε σιδεράκια διαρκεί από 1,5 μέχρι 2,5 χρόνια.
Πρέπει να γίνουν εξαγωγές δοντιών;
Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η εξαγωγή κάποιων παιδικών δοντιών, όταν αυτά παραμένουν περισσότερο από το φυσιολογικό στο στόμα ή και μόνιμων δοντιών, όταν διαπιστώνεται δυσαναλογία μεγέθους δοντιών και γνάθων.
Πότε και ποιος αποφασίζει για τις εξαγωγές;
Ο χρόνος της εξαγωγής και το είδος των δοντιών, που θα εξαχθούν ορίζονται μόνον από τον ορθοδοντικό ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος.
Ορθοδοντικοί μηχανισμοί
Υπάρχουν οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί, τα λεγόμενα “μασελάκια” και οι ακίνητοι μηχανισμοί, τα λεγόμενα “σιδεράκια” όπου εφαρμόζονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Αυτά είναι μεταλλικά ή διαφανή και τοποθετούνται κυρίως προστομιακά και λιγότερο γλωσσικά
(στην πίσω πλευρά των δοντιών). Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και μια νέα τεχνική με διαδοχικούς διαφανείς νάρθηκες.
Διαδικασία
Η διαδικασία τοποθέτησης των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών στα δόντια δεν είναι επώδυνη. Αμέσως μετά από την εφαρμογή ίσως υπάρχει μια ευαισθησία στην επαφή των δοντιών μεταξύ τους, σύμπτωμα που στα παιδιά διαρκεί περίπου 4-5 μέρες.
Αιτίες
Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι δυνατόν να οφείλονται σε κληρονομικούς ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό των παραπάνω.
Κληρονομικοί παράγοντες :
-
το μέγεθος των δοντιών
-
το μέγεθος των γνάθων καθώς
-
οι σχέσεις μεταξύ των γνάθων
Περιβαλλοντικοί παράγοντες : βλαβερές συνήθειες όπως
-
η στοματική αναπνοή (οφείλεται σε “μηχανικό” αίτιο, που εμποδίζει την αναπνοή από τη μύτη)
-
ο θηλασμός του δακτύλου ή της γλώσσας
-
το δάγκωμα ξένων αντικειμένων
Πλεονεκτήματα έγκαιρης θεραπείας
-
Μεγαλύτερη πιθανότητα αποφυγής εξαγωγής μονίμων δοντιών
-
Καλύτερος έλεγχος των σκελετικών προβλημάτων δεδομένου ότι πριν από την εφηβεία ο ορθοδοντικός μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση
-
Καλύτερη ανταπόκριση των ιστών στην θεραπεία
-
Μεγαλύτερος βαθμός προσαρμογής των μικρών ασθενών στους μηχανισμούς και καλύτερη συνεργασία
-
Πρακτικά ευκολότερη θεραπεία, λόγω λιγότερων υποχρεώσεων των παιδιών
-
Τα μικρότερα παιδιά δεν ντρέπονται και δεν έχουν τις αναστολές των μεγαλύτερων
-
Όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, στην εφηβεία έχει πια σχεδόν τελειώσει και οι έφηβοι έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, λόγω της καλύτερης εμφάνισης του στόματος και του προσώπου γενικότερα