­

εγκυμοσύνη, κύηση, οδοντίατρος, αναισθησία, ασφάλεια, ακτινογραφίες, κίνδυνος για μωρό, ορμόνες, ουλίτιδα κύησης, περιοδοντίτιδα, επουλίδες κύησης, φάρμακα, eglumosuni, kuisi, odontiatros, anisthisia, asfaleia, aktinografies, kindunos gia mwro, ormones, oulitida luisis, periodontitida, epoulides kuisi, farmaka, Τσαλιγοπούλου Ευθυμία, Λαγκαδά 130, Τηλέφωνο 2310 822572, οδοντίατρος, οδοντιατρικές υπηρεσίες, δόντια, υγεία στόματος, οδοντιατρική υγεία,  οδοντιατρείο, odontiatros, odontiatrikes upiresies, dontia, odontiatreio, odontiatriki ygeia, ygeia stomatos

Η οδοντιατρική θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να αποφεύγεται. Στόχος είναι 
η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών χωρίς αυτές να προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις για τη μητέρα ή το αναπτυσσόμενο μωρό. Οποιαδήποτε άλλη μη αναγκαίουσα και εκτεταμένη θεραπεία θα πρέπει να αναβάλλεται για αργότερα.

 

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΚΥΗΣΗΣ

 

Λόγω των υψηλών οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της κύησης παρουσιάζεται αυξημένη αντίδραση των ούλων στο μικροβιακό ερέθισμα και συχνά αναπτύσσεται ουλίτιδα κύησης. Έτσι υπάρχουσες ουλίτιδες ή περιοδοντίτιδες μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη σωστή στοματική υγιεινή και τη συχνή παρακολούθηση από τον οδοντίατρο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθούν κάποιοι «όγκοι» στα ούλα που ονομάζονται επουλίδες κύησης. Σχετίζονται με τη φλεγμονή και άλλους τοπικούς ερεθιστικούς παράγοντες όπως πέτρα, τερηδονισμένα δόντια, κακότεχνες εμφράξεις και στεφάνες με ανώμαλα όρια. Συνήθως υποχωρούν μόνες τους μετά τον τοκετό. Δεν χρειάζεται κάποια οδοντιατρική θεραπεία εκτός και αν επιμένουν , όπου τότε αφαιρούνται χειρουργικά. Σε περιπτώσεις όπου οι επουλίδες είναι μεγάλες, εμποδίζουν τη μάσηση και αιμορραγούν , μπορεί να αφαιρεθούν και κατά τη διάρκεια της κύησης, αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΛΛΙΠΟΒΑΡΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

 

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από έρευνες, ότι η περιοδοντίτιδα ως χρόνια λοίμωξη σχετίζεται με τη γέννηση ελλιποβαρών βρεφών, κάτι το οποίο όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έλεγχος και θεραπεία της ασθενούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το 2ο τρίμηνο θεωρείται το πλέον κατάλληλο για καθαρισμό, αποτρύγωση και ριζική απόξεση.

 


ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

Θα πρέπει να αποφεύγονται εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη.

 


ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ- ΦΑΡΜΑΚΑ

Υπάρχουν 5 κατηγορίες φαρμάκων κατά την κύηση, ανάλογα με την επικινδυνότητα τους στο έμβρυο . Στην πρώτη ανήκουν τα απολύτως ασφαλή φάρμακα. Τα περισσότερα οδοντιατρικά φάρμακα ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Το συνηθέστερο αναισθητικό, η λιδοκαΐνη, ανήκει σ` αυτήν την κατηγορία και χρησιμοποιείται με ασφάλεια.

Πενικιλλίνες και ερυθρομυκίνη θεωρούνται συνήθως αποδεκτά αντιβιοτικά όταν ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο λήψης αυτών των φαρμάκων.

  • Γενικά το 1ο τρίμηνο όπου γίνεται ο σχηματισμός των οργάνων του μωρού θα πρέπει να αποφεύγονται οι οδοντιατρικές πράξεις.

  • Το 2ο τρίμηνο είναι ασφαλές για τιε περισσότερες οδοντιατρικές εργασίες όπως σφραγίσματα, καθαρισμός, κ.λπ.

  • Οποιαδήποτε χορήγηση φαρμάκων αλλά και οδοντιατρική πράξη θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας  2310 822572
­